kontakt telefon slika
kontakt email slika

065/5444-001

064/64-22466

zeljko.kulic@yahoo.com
gletovanje krecenje gletovanje krecenje

GLETOVANJE - KREČENJE

Gletovanje zidova spada u pripremne radove u moleraju jer se glet masa nikada ne ostavlja kao završni sloj, već uvek preko nje ide još jedan sloj. To je najčešće boja, ali može biti i tapet ili neka od drugih tehnika.

Gletovanju zidova se pristupa na više načina u zavisnosti od toga koji se sloj nanosi kao završni. Pre samog gletovanja neophodno je znati šta se nanosi na glet kako bi se postigao željeni efekat. To je veoma bitno jer se koriste različite vrste gleta i različite tehnike u nanošenju istog. Ukoliko se ne ispoštuje neki od ovih zahteva ne možemo očekivati odgovarajući kvalitet.

POSTUPAK GLETOVANJA

Prva radnja koju treba uraditi prilikom gletovanja je priprema samog zida. Ukoliko je zid prljav ili mastan neophodno je očistiti ga, najčešće kalijumovim sapunom rastvorenim u toploj vodi. Nakon čišćenja i sušenja zida pristupa se nanošenju podloge za gletovanje.

Gletovanje zidova - glet masa
Prvi sloj glet mase prilikom gletovanja zidova mora biti nešto gušći nego naredni slojevi. Glet masa se priprema uz pomoć miksera mešanjem vode i glet mase iz džaka. Ukoliko su neravnine veće, potrebno je naneti deblji sloj gleta pa u tom slučaju glet masa mora biti nešto gušća.

Gletovanje zidova - nanošenje glet mase
Kada nakon mešanja glet masa bude homogena, potrebno je ostaviti je da odstoji petnestak minuta kako bi odreagovali aditivi u masi. Nakon toga je potrebno opet je promešati i pristupiti samom gletovanju. Materijal se stavlja na gletericu koja se postavlja ukoso na zid i tako se nanosi glet masa. Neravni zidovi zahtevaju deblji sloj gleta, tako da je kod njih pritisak na gletericu manji i obrnuto. Ćoškovi se gletuju uz pomoć špahli. U prvoj ruci gletovanja ne treba očajavati u slučaju pojave neravnina.

Gletovanje zidova - šmirglanje i drugi sloj gleta
Nakon nanošenja prvog sloja gleta i njegovog sušenja, radi se šmirglanje. Šmirglanje se vrši kružnim pokretima i njime se skidaju sve izbočine sa zidova. Nakon završetka šmirglanja neophodno je zid opet premazati podlogom kako bi se bolje vezao drugi sloj gleta. Drugi sloj gleta se priprema isto kao i prvi, ali je razlika što je on sada nešto ređi. Njime se popunjavaju rupe i neravnine koje su ostale nakon prvog sloja. Nakon nanošenja drugog sloja gleta i njegovog sušenja, opet se pristupa šmirglanju koje bi trebalo da dovede do potpuno ravnog zida bez izbočina i udubljenja.

Ukoliko nismo zadovoljni i smatramo da nismo dobili potpuno ravan zid, možemo postupak gletovanja ponoviti još jednom, ovoga puta još ređom glet masom. Nakon završetka gletovanja pristupamo bojenju zidova u željene boje.